Druhy medu od včelaře

Aktuální výzkumy University of Pennsylvania ve Filadelfii (USA) prováděné na základě analýz hliněných střepů z mladší doby kamenné z čínské provincie Hena ukazují, že již před devíti tisíci lety se v Číně vyráběly alkoholické nápoje z rýže, medu, planého vína a bylin.

Historické texty čínské medicíny dokládají, že tyto alkoholické nápoje hrály v lékařství významnou roli. Tradiční technika kvašení uhlohydrátů obsažených v rýži pomocí různých plísní bývá v Číně koneckonců ještě dnes využívaná při výrobě početných medicínských preparátů z medu. Následující příspěvek nabízí přehled o mnohostranném významu medu pro zdravovědu – počínaje lidovým léčitelstvím a univerzitní medicínou konče.

Med podporuje čchi

Podle klasické terminologie tradiční čínské medicíny podporuje med životní energii čchi, posiluje jin, odstraňuje jaterní stagnaci a léčí například mokvavý zánět.
Je pochopitelné, že se převážná část čtenářů s pojmy tradiční čínské medicíny neseznámila. I když překlad „čínského profilu účinků“ medu do našeho jazyka není přimo možný, dají se léčebné účinky tohoto včelího produktu popsat takto:

  • Podporuje všeobecnou tělesnou a fyzickou výkonnost
  • Podporuje trávení a látkovou výměnu
  • Zvlhčuje sliznice
  • V orgánech uvolňuje nahromaděné škodliviny
  • Má protikřečové účinky
  • Podporuje odvádění škodlivin a jedů
  • Je prevencí proti osteoporóze a arterioskleróze
  • Má protizánětlivé účinky

Potěšitelné je, že četné fyziologické mechanizmy účinků medu jsou dobře probádány, takže mnohé účinky, které medu připisuje tradiční čínská medicína, mohou být objasněny i moderními vědeckými metodami. Kupříkladu u životní energie čchi, jež je stěžejní pro všechny duševní a fyzické výkony, by měl jednou být léčivý účinek medu podrobněji probádán.

Především plnohodnotné a rozmanité látky obsažené v medu (jako vitamíny, minerály, stopové prvky, inhibiny a mnohé jiné) jsou důležitým přínosem pro celkový zdravotní stav člověka.

Značný význam má také poznatek, že med má probatický účinek na lidskou střevní flóru. Zažívání a vyměšování je v přímém spojení se střevním imunitním systémem, tak jako s produkcí těch podpůrných látek ve střevě, které působí na psychiku. Pravidelné užívání medu vede ke stoupající tělesné výkonnosti, vyrovnanému psychicko-emocionálnímu nálezu, právě i k intaktní tělesné obraně – tedy k optimalizaci životní energie čchi.