• Co je pro kojence v potravě mléko, to je pro starého člověka med.
  • Lžící medu se vyčerpaný člověk velmi rychle osvěží. Někteří sportovci užívají před závodem posilňující nápoj ve složení 1,5 l citrónové nebo pomerančové šťávy, 20 lžiček kondenzovaného mléka a 250 g medu. Je to neškodný a legální doping.
  • U otrav houbami podáni teplého mléka a medu v první pomoci podpoří poškozená játra. Dává se několik lžic medu v teplém mléku nebo čaji.
  • Při bolestech u prořezávání zoubků u dětí uspějeme podáním lžičky medu. Med snižuje hladinu fosforu v krvi a tím otupuje vnímání bolestných pocitů.
  • Po opylení přestanou květy ronit nektar a ztrácejí vůni.
  • Na čajovou lžičku vejde 30 g medu.
  • Vosk taje při teplotě 63 °C.
  • Jeden květ jabloně obsahuje okolo 100 000 pylových zrn, jedna jehněda lísky okolo 6 000 000 pylových zrn.
  • Ze 100 g pylu můžeme získat tolik základních aminokyselin jako asi z 0.5 kg masa nebo 7 vajec.
  • Včelstvo v případě potřeby dokáže shromažďovat nektar a pyl z vydatných zdrojů z okruhu o větším poloměru než 5 km.
  • Jedna včela navštíví za minutu 10 květů.
  • Váha obsahu medového váčku vždy činí 20 mg, tedy 50 – 60 tisíckrát se musí naplnit, aby z toho byl 1 kg medu.
  • Váha pylové rousky na noze včely je 12 mg. Včela na její sesbírání potřebuje asi 6-8 minut (sto tisíc pylových zrnek).
  • Včela vyloučí najednou 8 voskových šupinek vážících 1,5 mg. V 1 kg vosku je asi 5 milionů voskových šupinek.
  • Na 1 kg medu uletí včely 280 000 km, tj. 7x kolem rovníku.
  • Včela létá rychlostí 8 m za sek., tj. asi 29 km za hodinu.
  • Včela přijímá vůně tykadly. Říká se jim antény, které se skládají z jedné tyče a jedenácti nebo dvanácti (u trubců) metlových segmentů, na nich jsou uloženy smyslové i čichové orgány. Smyslové orgány slouží nejen k cítění, ale také hmatu a vnímání pachů, k měření teploty a obsahu CO., ve vodě a ve vzduchu.
  • Trubec je včelí samec, rodící se z neoplozených vajíček, nemá žihadlo, jeho jedinou úlohou je oplození matky, v úlu žijí nečinně, jsou živeni včelami.
  • Včelstvo musí donést do úlu ročně okolo 150 litrů vody.
  • Matkou se stane včela, která je krmena mateří kasičkou bohatou na živiny, žije průměrně 3 až 5 roků (délka života normální včely je v létě během snůšky jen asi šest týdnů). V době jarního rozvoje naklade královna okolo 2500 vajíček denně. Velká výživná hodnota a výrazný povzbudivý hormonální účinek mateří kašičky jsou zřejmé při přepočtu na člověka. Obrazně řečeno to znamená, že by se žena dožila 2500 roků a denně by rodila 15 dětí.
  • Naše včely jsou poměrně mírné. V případě napadení úlu ho brání jen asi 30 bojovnic. U afrických zabijáckých včel by však na vás vystartovalo až na 10 000 nažhavených žihadel!
  • Odborníci i laici se stále dohadují, zda je lepší med tmavý, nebo světly. Ve střední Evropě víc chutná tmavý (lesní) med, jinde ve světě je oblíbenější světlý (luční) med.
  • Pro rychlé osvěžení je med lepší než káva. Jednoduché cukry z něj téměř okamžitě přecházejí do krve a posilují organismus.
  • Včely si do svého císařského znaku dal Napoleon I.
  • V roce 1993 byl počet včelařů v ČR 73 401 a počet včelstev 685 321. V roce 2003 počet včelařů 50 910 počet včelstev 477 743 což je výrazný úbytek.
  • Spotřeba medu v ČR od roku 1990 jen mírně kolísá a pohybuje se mezi 0,4–0,6 kg/osobu rok, v Německu je 1,2 kg/osobu/rok.
  • Nejvíce přírodního medu se z České republiky v roce 2003 vyvezlo do Německa a to 1337.2 t, což je 65% veškerého vývozu. Dalšími zeměmi, do kterých Česká republika vyváží med jsou Dánsko, Švédsko, Rakousko, ale i Slovensko, Čína a USA.
  • Nejvíce se přivezlo z Číny – 1 042 t.
  • Trh medu v EU se vyznačuje trvalým deficitem medu z domácí produkce. To znamená, že bohužel, obrovské množství medu (a ten není vždy kvalitní) dovážíme.
  • V Dánsku národní program zdůrazňuje užitek včel jako opylovačů a tam se vypočítavá, že opylováni včelami má 30 až 50krát větší hodnotu než má med. V Německu se hodnota opylování stanovuje na 10krát vyšší a v Itálii 4,4krát vyšší.


Čerpáno z literatury:

Včelařství – Ing. Vladimír Veselý a kolektiv
Časopis Včelařství
Odborné včelařské překlady