Lidé, kteří jedí živočišné potraviny, přijímají s nimi cholesterol. Největší množství cholesterolu, který koluje v krvi, nepochází ze stravy, ale produkuje ho samo lidské tělo. Rostlinné a živočišné tuky mohou být stráveny jen tehdy, když játra produkují žlučové kyseliny a tyto vylučují do střeva. Pro tvorbu žlučových kyselin je opět nutný cholesterol.

Čím vyšší obsah tuků ve stravě, tím více cholesterolu vytváří tělo pro jejich strávení. Med ale neobsahuje cholesterol, ba ani tuky ne. Rozšířené tvrzení o tom, že cukr z medu se přemění v tuky a tím vybudí tvorbu cholesterolu, není pravdivé. Ani pro strávení cukru ve střevě, ani pro tělesnou tukovou syntezi z uhlohydrátů není cholesterolu zapotřebí.

V roce 2004 byla zveřejněna studie o účinku medu v přírodním stavu na hodnoty tuku v krvi. Při užívání medu se u lidí (jak s běžnými, tak i se zvýšenými hodnotami krevního tuku) dostavil pokles krevního tuku a cholesterolu, ale zvláště (špatného) LDL – cholesterolu.

Rakouské studie

V roce 2006 byla v Rakousku provedena studie, jež zjistila, že dvouměsíční požívání dvou lžic medu denně nevedlo ke statisticky prokazatelné změně hodnot cholesterolu.

Bylo ale odkazováno na to, že med mohl snížit ukládání cholesterolu v cévách. Zdá se, že za tento účinek mohou přírodní barviva v medu. Tímto způsobem by mohl med přispět k prevenci arteriosklerózy.

Proto je doporučeno med i jiné včelí produkty jíst, jelikož neobsahují tuky, na jejichž likvidaci je v těle produkován cholesterol.

Je ale důležité konzumovat med a včelí produkty kvalitní, kde mají lidé jistotu, že se se produkty, jako například med, neznehodnocují teplem a podobně. Proto by měli lidé kupovat med především u včelařů, kterým věří a nespoléhat se na kvalitu anonymního medu v obchodních řetězcích, kde se mnohdy nejedná ani o med český.

Zdroj: Renate Franková (O.V.P.)